Materiaalien ekologisuus ja eettisyys on iso osa vaatteen vastuullisuutta. Tällä hetkellä käytetyimmät tekstiilikuidut ovat puuvilla ja polyesteri, jotka ovat samalla myös niitä ympäristölle haitallisimpia. Seuraavassa tietoa siitä, mitä ottaa huomioon materiaalia valitessasi ja kuinka vastuullisia yleisimmin käytetyt tekstiilimateriaalit oikeastaan ovat.

Ekologisin ja eettisin materiaali?

Yhtä yksinkertaista vastausta siihen, mikä on absoluuttisen paras materiaali, ei valitettavasti ole. Kudotusta hamppukankaasta saa hyvän kesämekon, muttei toimivia ja kestäviä juoksutrikoita. Juoksutrikoisiin taas sopii kierrätetty polyamidi, mutta se ei ole järkevin farkkumateriaali. Pitää myös ottaa huomioon, ettei pelkkä tieto kuidusta tai sen ekologisuudesta riitä kertomaan materiaalin laadusta. Jos käsissäsi on kaksi luomupuuvillakangasta, voi toinen olla hyvälaatuinen ja toinen huonolaatuinen (samaa pätee tietenkin myös epäekologisiin kankaisiin). Ja vaikka raaka-aine on ekologinen, ei meillä välttämättä ole tietoa, onko se tuotettu ihmisoikeuksia kunnioittaen.

Mitä ottaa huomioon materiaalivalinnassa?

Vastuullisen vaatemateriaalin valinnassa pitääkin ottaa huomioon raaka-aineen ja materiaalin tuotannon ekologisuus ja eettisyys sekä materiaalin laatu ja käyttötarkoitus. Aina materiaalivalintaa tehdessä ei vielä pysty selvittämään kaikkia näitä asioita, mutta askel askeleelta vaatebrändien läpinäkyvyys lisääntyy ja valintojen tekeminen helpottuu.

Materiaaliopas

Seuraavassa listaus yleisimmistä tekstiilimateriaaleista ja niiden ekologisuudesta ja eettisyydestä, ottaen huomioon raaka-aineen viljelyn / valmistamisen ja materiaalin tuotannon. 

Kasviperäiset luonnonkuidut

Selluloosamuuntokuidut

Synteettiset kuidut

Eläinperäiset luonnonkuidut

Koulutus- & konsultointipalvelut

Jos haluat oppia lisää materiaalien vastuullisuudesta, tutustu tarjoamaani Näin sen teet -webinaarisarjaan. Jos haluat materiaalikoulutuksen omaan organisaatioosi, ota yhteyttä. Jos tarvitset apua vastuullisten materiaalien löytämisessä, tsekkaa tarjoamani palvelut.

// Sivu päivitetty 22.2.2021

Jaa: