Vastuullisuuden määritelmä ei ole mielipidekysymys

Ekologinen. Eettinen. Vastuullinen. Vastuullisen vaatteen termejä ja niiden määritelmiä riittää jokaiseen lähtöön. Nyt vallalla tuntuu olevan ajatus, että jokainen yksilö ja jokainen yritys voi määritellä termit kuinka parhaaksi näkee. Vastuullisuuden määritelmä ei ole kuitenkaan mielipidekysymys.

Tällä hetkellä vaatemerkki voi sanoa vaatteen olevan vastuullinen vai siitä syystä, että se on laadukas, vaikkei olisi mitään tietoa esimerkiksi materiaalien ekologisuudesta tai tuotannon eettisyydestä. Tai toisaalta merkki voi viestiä vaatteen olevan ekologinen, koska se on ommeltu Suomessa, vaikka mitään muuta vaatteen elinkaaren ympäristövaikutuksista ei kerrota.

Soppaa hämmentää entisestään englanninkieliset termit, joille osittain löytyy suorat suomenkieliset vastineet, osin ei. Ecological = ekologinen. Ethical = eettinen. Nämä ovat vielä helppoja. Vastuullinen-termiä taas vastaa englanninkielinen sana “sustainable”, vaikka suora käännös olisi “responsible”. Sanat “sustainable” ja “vastuullinen” ovat kuitenkin vakiintuneet kuvaamaan vaatteiden ekologisuutta ja eettisyyttä molemmissa kielissä.

Vaatteen laatu, materiaalien ekologisuus tai vaikkapa tuotannon eettisyys ovat kaikki tärkeitä tekijöitä, mutta vain yksiä osa-alueita laajemman kattotermin, vastuullisuuden, alla. Vastuullisuus-sana pitää sisällään vaatteen koko elinkaaren ekologisuuden ja eettisyyden. Seuraavassa yksinkertaistettuna vastuullisuuden eri osa-alueet, puhuttaessa uudesta vaatteesta:

Vastuullinen = ekologinen ja eettinen

Ekologisuus:
Materiaalin tuotannon ympäristökuormitus
Vaatteen valmistuksen ympäristökuormitus
Vaatteen käytön ympäristökuormitus
Vaatteen pitkäikäisyys
Vaatteen kierrätettävyys

Eettisyys:
Materiaalin tuotannon ihmisoikeudet
Materiaalin tuotannon eläinoikeudet
Vaatteen valmistuksen ihmisoikeudet

Jotta vaatteen voidaan sanoa olevan kokonaisvaltaisen vastuullinen, pitää sen täyttää kaikki yllämainitut osa-alueet. Tällä hetkellä olemme kuitenkin tilanteessa, jolloin hyvin harva tuote tai merkki pystyisi vielä täyttämään kaikkia kriteerejä. Tie vastuullisuuteen on pitkä ja olemme vasta matkan alussa. Koska emme vielä aina löydä tuotetta, joka täyttäisi nämä kaikki, pitäisi meidän määritellä itsellemme, mitkä ovat juuri minulle tärkeimmät valintakriteerit. Jollekin tärkeintä on laatu, toiselle eläinoikeudet, kolmannelle materiaalin ympäristöystävällisyys. Eri osa-alueita voi ja pitääkin arvottaa itselle sopivimmalla tavalla ison vastuullisuus-sateenvarjotermin alla ja tehdä omia kulutuspäätöksiä näiden omien arvojen mukaan.

Vastuullisuuden osa-alueiden arvottaminen omaan tärkeysjärjestykseen on jokaisen oma henkilökohtainen asia, mutta itse vastuullisuusmääritelmä ei ole mielipidekysymys. Jos esimerkiksi minulle tärkeintä olisi vaatteen pitkäikäisyys ja löytäisin paidan, joka on hyvin laadukas materiaalinsa ja designinsa puolesta, mutta en tiedä sen tuotannon ekologisuudesta tai eettisyydestä mitään muuta, en voisi sanoa vaatteen olevan ekologinen tai vastuullinen. Voin sanoa, että paita on parempi valinta ja laatunsa puolesta ekologinen, mutta en voi sanoa sen olevan kokonaisuudessaan ekologinen. Tai jos ostaisin mekon, joka on vegaaninen, on se eettinen eläinoikeuksien näkökulmasta, mutta jollen tiedä, minkälaiset työolosuhteet vaatteen tekijöillä on ollut, en voi sanoa koko vaatteen olevan eettinen ja vastuullinen.

Me haluamme synninpäästön vaateostoksillemme, joten pyrimme antamaan valinnoillemme jonkinlaisen ekologisuuden tai eettisyyden leiman – olivat ne sitä oikeasti tai eivät. Tästä samasta syystä vaatemerkit ja -ketjut nostavat esille yksittäisiä vastuullisuustekoja brändäämällä koko tuotteen vastuulliseksi, vaikka oikeasti pitäisi kertoa avoimesti, että tällä osa-alueella olemme jo onnistuneet, mutta näillä muilla osa-alueilla meillä on vielä työtä tehtävänä. 

Jos käytämme mistä tahansa vaatteesta sanaa ekologinen, eettinen tai vastuullinen, eivät termit enää kohta tarkoita mitään. Toiseksi, jotta voimme puhua vastuullisista vaatteista, meillä pitää olla jonkilainen yhteisymmärrys siitä, mistä puhumme. Jos jokainen tarkoittaa termeillä eri asioita, emme pääse eteenpäin keskustelussa – saatikka alan kehityksessä.

Vaikka juuri nyt kaupoista ei vielä löytyisi kaikkia vastuullisuuden kriteerejä täyttävää vaatetta, se ei tarkoita, etteikö sellaista vielä löytyisi tulevaisuudessa. Nyt ostos ei välttämättä saa leimaa vastuullinen, vaan sitä voi kutsua esimerkiksi paremmaksi valinnaksi. Ja parempi valinta on ehdottomasti hyvä asia! Tämä ei vesitä sitä faktaa, että näitä teemoja pitää pohtia ja tehdä arvojen mukaisia valintoja – vaikka ne olisivatkin vielä kompromisseja.

Meillä voi ja pitää olla jo nyt se ymmärrys, mitä kokonaisvaltaisen vastuullinen vaate tarkoittaa – ja vaatemerkkien, koko vaateteollisuuden, päättäjien ja myös yksittäisten ihmisten pitää tehdä töitä sen eteen, että joskus vielä kaikki nämä kriteerit täyttyvät kaikissa vaatteissamme. Vastuullisuuden määritelmän pitää pysyä tiukkana, jotta emme vain tyydy nykyiseen tilanteeseen, vaan pyrimme aina vaan parempaan. 

Haluatko oppia lisää näistä teemoista?

Osallistu koulutuksiin vastuullisen vaatteen maailmasta
>> Lue lisää täältä: www.vihreatvaatteet.com/koulutukset